PROFESSIONAL SERVICES BULLETIN 14-3

ADDENDUM 2

ADDENDUM 2 does not change the due date or time.
STATEMENTS OF INTEREST are due by 4:30 p.m. (local time)

Due Date: January 28. 2015

Successful Applicants will be notified.

Overall results will be posted on the Tollway’s website.
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ADDENDUM NO. 2
TO

PROFESSIONAL SERVICES BULLETIN No. 14-3
January 21, 2015

Addendum No 2 does not change the due date or time.

For which Statements of Interest are due via email (SOIPSB.14-3@getipass.com), to the lllinois State Toll
Highway Authority, by 4:30 p.m. Central Standard Time, January 28, 2015.

NOTES:

e The following questions were received in the SOIPSB Questions folder and have been addressed
below.

e “Exhibit E — Mentor Protégé — Rev” replaces the original Exhibit E. It is posted to the Tollway
website.
e “SOITEAM PSB 14-3 Rev 2” replaces SOITEAM PSB REV. It is posted to the Tollway website.

e Page 29R is revised and is included with this addendum. Section 2.5 provides additional points of
contact for SOI Firm Name Codes.

PSB 14-3 January 21, 2015

Addendum No. 2 Page 1 of 4



ADDENDUM NO. 2

TO
PROFESSIONAL SERVICES BULLETIN No. 14-3

Date January 21, 2015
For which Statements of Interest are due via email (SOIPSB.14-3@getipass.com), to the lllinois State Toll
Highway Authority, by 4:30 p.m. Central Standard Time, January 28, 2015.

QUESTIONS: The Tollway has received the following questions to PSB 14-3 via email to the SOIPSB 14-3
mail box. The Tollway offers the following responses:

Question 1: With regards to the “basic format” for SOl submittal instructions (outlined in PSB 14-3 Section
4.3.4), under which specific section should Exhibit F be placed when submitting?

Response: PSB 14-3 Section 3.3 states: “Exhibit F: Veteran Small Business Participation and
Utilization Plan (Submit with SOI).” It is an attachment to the SOI.

Question 2: Regarding Items 1 & 2, both being bridge replacement/reconstruction projects, does an
Illinois License Structural Engineer satisfy the requirements of an lllinois License Professional Engineer for
either or both the Project Manager and the Project Engineer roles?

Response: Yes.

Question 3: Exhibit F Page 1 Item 1 — Please clarify if “more than one prime vendor” means a Team
(formerly joint venture) and only applies when a VOSB is included as part of the team. As stated in the
Bulletin Section 2.7, the full Teaming Agreement is submitted within ten (10) business days after contract
negotiations and prior to Board award. Thus, looking for clarification on what is required for Exhibit F Page
1ltem 1.

Response: Exhibit F Page 1, Item 1 refers to a teaming (formerly joint venture) relationship. The
intent of this paragraph is to ensure the Team (acting as the prime consultant) appropriately
identifies the roles of the VOSB/SDVOBD subconsultants, just as a single prime consultant would
do.

Question 4: This question is in regards to VOSB/SDVOSB firms and IDOT prequalification. Question 9 of
PSB 14-3 Addendum 1 states that all subconsultants must be prequalified with IDOT in the category of
work that they are performing. Whereas PSB 14-1 Addendum 2 Question 2 states, “for firms who are
performing work in a subordinate role, such as inspection or drafting, in which they are reporting to a firm
that is responsible for the final work product, the subordinate firm does not need to be IDOT
prequalified.”. This statement was also reiterated in the PSB Workshop in November in the Handout on
page 7-slide 21 which states, “Firms performing work in a subordinate role do not need to be IDOT
prequalified.” Please clarify whether or not VOSB/SDVOSB subconsultants being used in a subordinate
role need to hold an IDOT prequalification. Further, if a VOSB/SDVOSB in a “subordinate role” does not
need a IDOT prequalification, please define “subordinate role”. Specifically, we would like to know if an
inspector on Item 6 could be considered a “subordinate role.”

Response: Each item listed in the Bulletin indicates the specific IDOT prequalification category
that must be met by the prime firm, as well as the prequalification categories eligible to be met
through a subconsultant. Subconsultants are not required to be prequalified in a category if the
prequalified prime consultant is overseeing their work scope. The inspector noted in Item 6 is
considered a subordinate role.
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Questions 5: For construction projects, does the Materials Coordinator need to be from the prime firm, or
can the role be filled by a subconsultant? Please clarify.

Response: The Materials Coordinator can be from a prime firm or a subconsultant.

Question 6: How are Team SOI Firm Name Codes received? Can we expect to receive it via email, or
should we be checking the Tollway’s website for an updated SOI Firm Code Name spreadsheet?

Response: PSB 14-3 Section 2.7 states: “A firm planning to submit a Statement of Interest as a
Team is required to contact the Tollway for a Team SOI Firm Name Code. Contact Lisa Pierotti via
e-mail at Ipierotti@getipass.com.”

Question 7: One of the documents available for download on the Tollway’s website under PSB 14-3 is
Instructions to Get Item Uploaded to the Web for PSB. Is this something new for this bulletin, or is this not
directed to consultants?

Response: This document has been removed from the web, and was not directed to consultants.

Question 8: Exhibit A includes “QA/QC Roadway” and “QA/QC Structures” for Key Personnel. ltem 12
does not list these individuals as specific key personnel that may be included. Is it sufficient to identify one
person who will be in charge of the QA/QC program for the entire project as opposed to breaking them
out into individual roles, or do we need to fill in these exact roles on Exhibit A?

Response: Only the key personnel identified in the project description need to be identified in
Exhibit A. Since QA/QC Roadway and QA/QC Structures are not identified in the project
description, they do not need to be identified in Exhibit A.

Question 9: If we are showing additional staff outside of the Key Personnel identified in Item Detail, can
we show their resumes in Section 3 of our proposal (e.g., principal-in-charge, QC Manager, specialty task
leaders)?

Response: Yes.
Question 10: Is the number of Key Personnel limited to the number of spaces (14) available on Exhibit A?

Response: Each item in PSB 14-3 identifies the Key Personnel required for that unique item. In the
SOl narrative and org chart, vendors can identify additional personnel who they want to highlight
due to their skills / expertise, but they are not considered “Key Personnel” by the Tollway.

Question 11: Can additional staff resources be shown on the organization chart if they are not considered
to be key personnel? Would resumes be required for these staff?

Response: Additional staff resources can be shown on the organization chart even if they are not
considered key personnel. Resumes for these individuals are not required.

Question 12: ltem 12 requires pre-qualifications in Highways (Freeways) and Special Studies (Traffic
Signals); however, the item description does not describe this type of work. Do we need to identify key
personnel associated with these specific pre-qualification categories, or would qualified ITS engineers be
considered as covering this requirement?

Response: Please identify key personnel associated with the noted specific pre-qualification
categories, including Highways (Freeways) and Special Studies (Traffic Signals).
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Question 13: The SOITEAM spreadsheet only contains 10 rows to add sub-consultants. How do we add
sub-consultants if we have more than 10?

Response: SOITEAM spreadsheet was updated as part of Addendum 1. “SOITEAM PSB 14-3 Rev
2” is posted on the website, and allows up to 15 sub-consultants.

Question 14: The SOl spreadsheet has a pull down menu to indicate the Primary Owners’ ethnicity and
gender. One of our subs is an ESOP (employee owned) so none of the pull down options are applicable. |
tried to leave it blank, but there is not option for n/a.
Please advise as how to show this information.
Response: The SOITEAM Spreadsheet has been updated. The Ethnicity drop down now includes
“Multiple Ownership,” and the Gendor drop down now includes “ESOP.” The revised SOITEAM
Spreadsheet is now available on the Tollway website as “SOITEAM PSB 14-3 Rev 2.”

Question 15: If the VOS/SDVOSBE participation goal for an Item No. is 0.0% is Exhibit F - VOSB
UTILIZATION PLAN — PROFESSIONAL SERVICES still required to be submitted as part of the SOI?

Response: Exhibit F is only required for items that include a positive VOSB/SDVOSB participation
goal.

Question 16: The Exhibit E Mentor Protégé Program PDF round up the percentages in Section II.
Please advise on how we should show percentages such as .75 and 1.5.
Response: New “Exhibit E — Mentor Protégé — Rev” has been uploaded to the Tollway’s website.

Question 17: Since Item 4 also includes the Corridor Design Management, can the five page limit for
Executive Summary be expanded?

Response: The Item 4 Executive Summary is limited to five (5) pages, as stated in Section 4.3.4.
Questions 18: If two firms are submitting as a team, do both firms need the IDOT prequalifications?
Response: Each item listed in the Bulletin indicates the specific IDOT prequalification category
that must be met by the prime firm, as well as the prequalification categories eligible to be met
through a subconsultant. The team member responsible for the assigned scope must be
prequalified as specified in each item description.
Questions 19: Exhibit F, Page 1, No. 1 states: “If applicable where there is more than one prime vendor,
the Utilization Plan should include an executed Teaming Agreement...” which shows the VOSB/SDVOSB

responsibilities are proportionate to its ownership percentage.

Section 2.7 Teaming Agreement states: “A Teaming Agreement, signed by all members, MUST be
submitted within ten (10) business days after contract negotiations and prior to Board award.”

If the VOSB is a subconsultant to the Teaming Arrangement and has no ownership percentage in the Team,
will an executed Teaming Agreement still be required?

Response: No. In this case, a Teaming Agreement is not required to be submitted with Exhibit F.
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These directories are to be used as an “informational source only” and the following must be considered:

Certification does not mean that a firm is in any way prequalified to provide the products
and/or services the firm claims it can provide. “Certification” means that the agency has
determined, on the basis of information provided and the representations therein, that a business
is a bona fide DBE. The certifying agency does not, as a result of any listing, make any
representation concerning the ability of any listed firm to perform work in the specialty listed;

The Tollway does not, through its use of and referral to certification lists, make any
representation concerning the ability of any listed firm to perform work in the specialty listed.

The lllinois Tollway, in awarding a contract, has discretion in determining whether a DBE firm’s
listed work categories are eligible to be counted toward the fulfillment of DBE contract goals; and

It is the responsibility of all vendors to:

a) Conduct their own investigation to determine the capability and capacity of the
DBE firm(s) to satisfactorily perform the proposed work; and

b) Ensure the DBE firm(s) is currently certified. A DBE is considered to have current
certification if the firm is listed in the directory database of the pertinent certifying agency.

These directories list the most current certified firms. If there are any questions concerning these
directories, please contact the certifying agency.

2.5

PARTNERSHIP — MENTOR/PROTEGE PROGRAM GUIDELINES

The Mentor Protégé Program and Documents have been updated effective June, 2014 and are
available on the Tollway's Website at: http://www.illinoistollway.com/doing-business/diversity-
programs/mentor- protege-partnership-program.

When submitting please use the Prime’s 2 -6 character SO| Firm Name Code on each file.
For further assistance on submitting Partnership Mentor/Protégé SOl's please call:

2.6

Lisa Pierotti Grace Gomez Terri Smith

Contract Administrator Il Contract Administrator Il Document Control Manager
Engineering Department Engineering Department Engineering Department
The lllinois Tollway The lllinois Tollway The lllinois Tollway

(630) 241-6800 X3362 (630) 241-6800 X4136 (630) 241-6800 X3311

STATE OF ILLINOIS VETERAN SMALL BUSINESS PARTICIPATION
AND UTILIZATION PLAN

This solicitation includes a specific Veteran Small Business participation goal as specified in each Item
detail based on the availability of CMS certified veteran-owned and service-disabled veteran-owned
small business (VOSB/SDVOSB) vendors to perform or provide the anticipated services required by
this solicitation. The Veteran Small Business participation goal is applicable as specified in each Item
detail. In addition to the other award criteria established for this solicitation, the Tollway will award this
contract to a Vendor that meets the goal or makes good faith efforts to meet the goal. Vendor must
submit a Utilization Plan and Letter of Intent with its SOI. Refer to Section 5, Exhibits, for submittal
instructions.
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